Energia solară devine din ce în ce mai accesibilă pentru tot mai mulți oameni

În ultimele decenii, panourile solare au trecut de la o noutate scumpă la o sursă din ce în ce mai populară de generare de energie. Astăzi, din ce în ce mai mulți proprietari folosesc energia solară pentru a-și satisface o parte sau chiar toate nevoile de energie.
O puternică susținătoare a energiei regenerabile, Bianca Moraru din judetul Prahova, a instalat un panou solar de 3,6 kilowați în partea de sud a căsuței ei de la munte. „Pentru că am instalat panourile solare, am redus facturile lunare la utilități cu aproape jumătate”, spune Bianca. Ea are panourile de doi ani și vor fi plătite în încă cinci. Apoi plănuiește să instaleze mai multe panouri pe acoperișul garajului.
Reduceți facturile la utilități cu 60 la sută
Familia Bunescu din judetul Buzau, a instalat o rețea solară de 6 kilowați în 2015. „Am văzut o reducere mare a facturii noastre de energie electrică – aproximativ 60 la sută”, spune Ioana Bunescu. Deși obișnuia să-și facă griji să funcționeze AC în timpul verii din cauza costului, ei nu „se mai zgarcesc ca să rămână confortabili. ” Acum, țin termostatul setat la 21 de grade și întreaga familie este fericită”.
Reduceți amprenta de carbon
Să-și facă partea pentru a încetini schimbările climatice este foarte important pentru Dan Toma din judetul Calarasi. „Sunt fericit să știu că nu mai contribui la utilizarea combustibililor fosili atunci când îmi răcesc casa sau chiar îmi folosesc prăjitorul de pâine”, spune Dan. Acum trei ani, a instalat o matrice puternică de 8,25 kilowați în casa lui modestă. „Acum, primesc un credit de la compania electrică aproape în fiecare lună pentru puterea pe care o generez în plus față de cea pe care o folosesc.”
Panoul solar închiriat a făcut diferența
„Nu aveam bani să instalăm un sistem solar”, recunoaște Ana Moraru din judetul Arges. „Dar vecinul nostru ne-a spus cum a reușit să-și închirieze panourile solare și ne-am înscris și noi.” Familia Moraru plătește acum compania solară direct pentru electricitatea lor, împreună cu o mică taxă lunară. „Ne-a redus factura la electricitate cu aproximativ 25 la sută, așa că suntem destul de fericiți.”
Un acoperiș umbrit nu i-a oprit
George si Cornelia Dima din Ilfov au vrut solar, dar au refuzat să se despartă de un copac care le-a ținut acoperișul umbrit pentru cea mai mare parte a zilei. „Acoperișul nostru era prea umbrit, din cauza unui stejar uriaș care are aproape un secol”, spune George Dima. Soluția a fost montarea unui panou solar orientat spre sud pe sol, în spatele garajului lui Dima. „Doar pentru că ai un acoperiș umbrit nu înseamnă că nu poți avea solar.”
Îi place sa am facturi mai mici la electricitate
Ileana Voinescu a trebuit să-și convingă soțul să instaleze panouri solare în casa lor din judetul Constanta, în urmă cu patru ani. „A rezistat pentru că a considerat că costurile de instalare sunt prea mari”, spune Ileana. „Dar acum este fericit pentru că factura noastră de energie electrică era înainte de peste 700 de lei pe lună, iar acum nu depășește niciodată 150 de lei.”
Gata să vă înregistrați din nou
Soții Cornea au semnat un acord de achiziție de energie pe trei ani pentru a instala panouri solare în casa lor din judetul Cluj și de atunci au economisit mai mult de jumătate din facturile lunare la utilități. „La sfârșitul mandatului nostru, avem toată intenția de a reînnoi contractul”, spune Paul Cornea. „Este o idee fantastica. E ca atunci cand tii banii la bancă.”
Îi place să fie în afara rețelei
În timp ce majoritatea proprietarilor de case instalează un sistem solar conectat la rețea, care le permite să utilizeze electricitatea de la compania de utilități atunci când cerul este înnorat, Andrei Ghinea din zona rurală a muntilor Apuseni, a dorit un sistem off-grid. Rețeaua solară a lui Ghinea asigură 100% din necesarul său de energie. „Nu există linii electrice aici, așa că aveam nevoie de un sistem în afara rețelei”, spune el. „Dacă este înnorat, îmi reduc consumul de energie electrică, dar în zilele însorite, am destulă energie electrică pentru casa mea verde.”
Depășirea costurilor mari de energie
Familia Mihalcea din judetul Timis, nu a putut justifica costurile cu utilitățile pentru casa lor întinsă de 1.500 de metri pătrați. „Timisul are tarife mari de utilități și, în familia noastră de șapte persoane, cineva aprinde mereu luminile, se uită la televizor sau își folosește computerele”, spune Larisa Mihalcea. „Ne-a costat aproape 30.000 de euro să instalăm sistemul nostru solar în urmă cu doi ani, dar am economisit peste 6.000 de euro doar în primul an în costurile electrice!”
Nemulțumit de compania de utilități
Nu toți proprietarii de case sunt încântați de panourile lor solare. Florina Sorescu, a instalat panouri solare acum patru ani. „La început a fost grozav, dar apoi compania electrică a început să ne perceapă o „taxă la cerere” pentru electricitatea utilizată între orele 14:00 și 19:00 – chiar dacă noi generăm electricitate”, spune ea. „Ei susțin că clienții solari nu sunt taxati” Nu plătim la fel de mult ca și clienții care nu fac energie solară, așa că ne percep o taxă suplimentară.” Taxa de cerere a adăugat până la 215 lei la factura ei lunară, iar doamna Sorescu simte că este pedepsită pentru că vrea să ajute mediul.