Energie Solara, Surse de Caldura

Pompă de căldură vs. centrală termică: diferența dintre aceste două surse de căldură

Pompa de caldura vs. centrala termica diferenta dintre aceste doua surse de caldura

Clima în care trăiești poate fi un factor decisiv între o pompă de căldură și o centrală termică

În calitate de proprietar, cunoașteți importanța controlului temperaturii din locuința dvs., mai ales atunci când este vorba de a vă menține casa caldă pe timpul iernii. O întrebare la care proprietarii trebuie să răspundă este dacă să cumpere o pompă de căldură sau o centrala termica ? Fiecare soluție de încălzire are câteva avantaje serioase și este mai bună în anumite situații.

În acest articol, vom explora diferențele principale dintre o pompă de căldură și o centrală termică , inclusiv costul, instalarea, performanța și multe altele. Apoi, vă vom ajuta să decideți care este potrivita pentru dvs.

Ce este o pompă de căldură ?

O pompă de căldură este o parte a sistemului de încălzire și răcire a casei și o alternativă eficientă din punct de vedere energetic la o centrală termică și un aparat de aer condiționat. O pompă de căldură folosește electricitate pentru a transfera căldura dintr-un spațiu rece într-unul cald. Iarna, ia căldura din exterior și o folosește pentru a-ți încălzi casa. Și în timpul verii, mută căldura din interiorul casei în exterior pentru a vă răcori casa.

O pompă de căldură este mai eficientă decât o centrală termică, deoarece nu generează de fapt căldură, ci pur și simplu o reloca. Și chiar dacă nu generează căldură, poate asigura totuși o temperatură confortabilă în casa ta.

Ce este o centrală termică ?

O centrală termică este tipul de sistem de încălzire cu care majoritatea proprietarilor de case sunt mai familiarizați. Acest aparat electrocasnic folosește combustibil – adesea gaz natural, peleti sau lemne – pentru a genera electricitate în casa dvs. Folosind fie o lumină pilot, fie o aprindere electronică, centrala termică creează căldură și o suflă prin casă.

Componentele principale ale unei centrale termice sunt arzătorul care arde combustibilul, schimbătoarele de căldură care transferă căldura, un ventilator pentru a distribui căldura în casa dvs. și un coș care servește ca evacuare pentru subprodusele gazoase.

Pompă de căldură vs centrala termică

Cost

Una dintre primele întrebări pe care probabil să le pună proprietarii de case atunci când compară o pompă de căldură și o centrală termică este care costă mai mult. În primul rând, costurile tale vor depinde de ceea ce este deja echipată casa ta. Casele cu acces direct la gaze naturale, lemne sau curent pot găsi că o centrală termică este mai accesibila. Pe de altă parte, o casă fără acces la gaze naturale va plăti probabil mai mult pentru a instala centrală termică. Dar toate celelalte fiind egale, o pompă de căldură este de obicei mai accesibilă.

Întreținere

În timp ce atât o pompă de căldură, cât și o centrală termică vor necesita o întreținere recurentă, cerințele de întreținere pentru o centrală termică sunt mai mici decât cele pentru o pompă de căldură. Ca urmare, costurile de întreținere pe termen lung vor fi, de asemenea, mai mari pentru pompa de căldură.

Performanţă

Diferența de performanță dintre o pompă de căldură și o centrală termică variază semnificativ în funcție de locul în care locuiți. Rețineți că, în timp ce o centrală termică generează căldură, pompele de căldură o transferă doar din exterior. La temperaturi moderate, este probabil ca o pompă de căldură să funcționeze mai bine. Asta nu înseamnă că o pompă de căldură nu va funcționa în climatele mai reci – o pompă de căldură poate atrage căldură din exterior chiar și atunci când temperatura este sub zero. Dar cu cât devine mai rece, cu atât este mai dificil pentru pompa de căldură să transfere căldură. Între timp, un cuptor va continua să genereze căldură chiar și în climatele reci.

Consumul de energie

Unul dintre cele mai mari beneficii ale unei pompe de căldură este eficiența sa energetică. După cum am menționat, o centrală termică generează căldură, în timp ce pompele de căldură doar o transferă. Ca urmare, pompele de căldură au nevoie de mult mai puțină energie pentru a funcționa. Acestea fiind spuse, amintiți-vă că pompele de căldură trebuie să funcționeze mai mult decât o centrală termică pe vreme rece pentru a vă menține casa caldă. Dacă locuiți într-un climat rece, o centrală termică poate fi de fapt mai eficienta din punct de vedere energetic.

Durata de viață așteptată

O centrală termică întreținuta corespunzător poate avea o durată de viață de 20 de ani sau mai mult. Pe de altă parte, chiar și un încălzitor cu pompă de căldură bine întreținut va avea o durată de viață mai apropiată de 15 ani. Ca rezultat, o centrală termică are o durată de viață preconizată mai lungă în majoritatea cazurilor.

Acum că am defalcat atât caracteristicile pompelor de căldură, cât și ale centralelor termice, probabil vă întrebați: care este mai buna ?! Nu există neapărat o opțiune mai bună decât restul. În timp ce atât pompa de căldură, cât și centrala termica au anumite avantaje, soluția de încălzire potrivită pentru dvs. depinde în mare măsură de situația dvs.

O pompă de căldură ar putea fi cea mai bună opțiune dacă locuiți într-un climat blând. În această situație, o pompă de căldură poate transfera căldură în casa dvs., mai degrabă decât să genereze căldură nouă și este mai eficientă din punct de vedere energetic decât o centrală termică în acele situații.

O centrală termică este probabil alegerea potrivită pentru tine dacă locuiești într-o zonă în care se face foarte frig în timpul iernii. În timp ce o centrală termică nu este, în general, la fel de eficient din punct de vedere energetic ca o pompă de căldură în climatele blânde, pompele de căldură se luptă să țină pasul la temperaturi scăzute. Ca rezultat, o centrală termică care generează propria căldură va funcționa mai eficient în acel tip de vreme.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Leave the field below empty!